Rederijkerskamer Inter Amicos was in de beginjaren vooral een mannenaangelegenheid. Op de foto staan spelers en bestuur geschaard rond het vaandel. Van links naar rechts Staande: Bertus Bosman, J. Smit, E. Tappe, V.d. Berg, Stroming, J. van Randwijk, K. Bosman. Zittend: Wim van Aken, H. v.d. Kloet, H.C.W. Ruisch, J. Montens, Stevens en P.T ‘Sas
Geschiedenis
Het begon in de Vriesestraat
De Vriesestraat is voor de Koninklijke Rederijkerskamer Inter Amicos historische grond. Op 25 oktober 1896 richtten vijf jongemannen daar in een zolderkamertje op nummer 8 een toneelgezelschap op. Hun doelstelling was: ‘door flinke studie en krachtig optreden het Dordtse publiek menig genoeglijke avond te bezorgen’.
De eerste 20 jaar organiseerden de heren avonden met sketches en korte stukken (zoals het blijspel ‘Driftig en Lakoniek’). Ze speelden in Lokaal Van Dongen aan de Groenmarkt, op een bühne die de treffende bijnaam ‘Het Schavot’ droeg. Het traditionele bal na afloop was lange tijd de grootste trekpleister, waarbij een van de leden, gestoken in kuitbroek, het dansen in goede banen leidde.
Een gezelschap van naam
Na het eerste avondvullende stuk (‘Jan Ongeluk’) in 1915 ontwikkelde Inter Amicos zich tot een gerenommeerd gezelschap dat onder professionele regisseurs speelde. Ook vrouwen traden als lid toe. Na de oorlog kreeg de Rederijkerskamer Inter Amicos op 16 juli 1947 het predicaat ‘Koninklijk’. Een nieuwe lichting acteurs speelde een repertoire dat uiteenliep van Shakespeare tot Pinter en Brecht/Weill (met orkest).
October 1926 – De Opgaande Zon van Herman Heijermans Spelers: Koos van Randwijk, Ploon Simons, Dolf Liepman en Ams Liepman
100 jaar Inter Amicos
v.l.n.r.: 1e rij liggend, Bianca Dubbelman, Eric Heugens, Marike Bastiaans, Marjolijn Kruyne. 2e rij zittend: Margriet Trausel, Romy van Krieken, André Kwakemaat, Jaap Groeneweg, Tineke Adeney, Thea Hüsen, Yvonne van Amelsvoort, Marco den Haan, Henk van Kralingen, Jan Willem den Boer, Koos Schaareman. 3e rij staand: Adri van Nes, Henk Overduin, Cor van der Vliet, José Orta, Wim Hofman, Bas Heijstek, Jan van Zurk, Adri Beerentemfel, Jan Beerentemfel, Alex Brand, Trees den Hals, Hillegonda den Hals, Niek den Hals, Gré Kuhlemeier, Lenie Groeneweg, Willeke Hulsker, Joke Pieterse. Niet op de foto: Tonneke Boin, Evelyne Florusse, Mireille Hollensleben, Margo den Hals, Cora de Vries, Peter Ista, Trude Ista, Erna Nederlof, Joke Passchier, Arie van Pelt, Nelleke van Pelt, Hillegonda Visser, Neeltje Derksen, Mart Hurkmans, Richard van Kralingen, Jeroen van Kralingen, Ton van Krieken.
Het 100-jarig bestaan in 1996 werd groots gevierd. Er was een presentatie op de nieuwjaarsreceptie van burgemeester en wethouders. Leden namen deel aan activiteiten rond het Schefferproject en het eenakterfestival. Er waren twee producties (inclusief het jubileumstuk ‘Happy End’), een jubileumboek, artikelen in dag- en weekbladen, sponsoracties, en een dagje uit met alle leden en medewerkers.
Lees hier de felicitatie van burgemeester Jan Noorland.
De Commissie Inter Amicos 100-jaar bestond uit Margriet Trausel, Jaap Groeneweg, Bas Heijstek en Jan van Zurk, allen leden met een speciale band met Inter Amicos. Zij werkten hard om de creatieve ambities binnen de bestaande financiële middelen waar te maken.
Uit de teksten van leden in het jubileumboek bleek dat Inter Amicos in de harten van velen een zeer bijzondere plaats inneemt. De commissie sprak de hoop uit dat dit nog lang zo blijft en dat onze vereniging kan blijven bijdragen aan een boeiend cultureel klimaat in Dordrecht en omstreken.
Op naar de 200 jaar!