Geschiedenis

Het begon in de Vriesestraat...

Slider

Geschiedenis

Het begon in de Vriesestraat

De Vriesestraat is voor de Koninklijke Rederijkerskamer Inter Amicos historische grond. Op 25 oktober 1896 richtten vijf jongemannen daar in een zolderkamertje op nummer 8 een toneelgezelschap op. Hun doelstelling was: ‘door flinke studie en krachtig optreden het Dordtse publiek menig genoeglijke avond te bezorgen’.
De eerste 20 jaar organiseerden de heren avonden met sketches en korte stukken (zoals het blijspel ‘Driftig en Lakoniek’). Ze speelden in Lokaal Van Dongen aan de Groenmarkt, op een bühne die de treffende bijnaam ‘Het Schavot’ droeg. Het traditionele bal na afloop was lange tijd de grootste trekpleister, waarbij een van de leden, gestoken in kuitbroek, het dansen in goede banen leidde.

 

Een gezelschap van naam

Na het eerste avondvullende stuk (‘Jan Ongeluk’) in 1915 ontwikkelde Inter Amicos zich tot een gerenommeerd gezelschap dat onder professionele regisseurs speelde. Ook vrouwen traden als lid toe. Na de oorlog kreeg de Rederijkerskamer Inter Amicos op 16 juli 1947 het predicaat ‘Koninklijk’. Een nieuwe lichting acteurs speelde een repertoire dat uiteenliep van Shakespeare tot Pinter en Brecht/Weill (met orkest).

 

100 jaar Inter Amicos 

Het 100-jarig bestaan in 1996 werd groots gevierd. Er was een presentatie op de nieuwjaarsreceptie van burgemeester en wethouders. Leden namen deel aan activiteiten rond het Schefferproject en het eenakterfestival. Er waren twee producties (inclusief het jubileumstuk ‘Happy End’), een jubileumboek, artikelen in dag- en weekbladen, sponsoracties, en een dagje uit met alle leden en medewerkers. 
Lees hier de felicitatie van burgemeester Jan Noorland.
De Commissie Inter Amicos 100-jaar bestond uit Margriet Trausel, Jaap Groeneweg, Bas Heijstek en Jan van Zurk, allen leden met een speciale band met Inter Amicos. Zij werkten hard om de creatieve ambities binnen de bestaande financiële middelen waar te maken.
Uit de teksten van leden in het jubileumboek bleek dat Inter Amicos in de harten van velen een zeer bijzondere plaats inneemt. De commissie sprak de hoop uit dat dit nog lang zo blijft en dat onze vereniging kan blijven bijdragen aan een boeiend cultureel klimaat in Dordrecht en omstreken.

Op naar de 200 jaar!